Képfényező blog » Blog Archive » Vad Magyarország

Képfényező blog | fotók, gondolatok…

Flower

Vad Magyarország

Moziban voltunk ma este. Ez önmagában nem volna persze érdekes, különösen nem annyira, hogy még egy blog-bejegyzést is megérjen. Ámde amit láttunk, annál inkább. Az elmúlt 1-2 napban némi nyilvánosságot talán már kapott (ld. Index), de még mindig nem annyit, amennyit megérdemelne.

A Vad Magyarország c. természetfilm az elmúlt sok év egyik legszebb film-élménye volt számomra. Elsősorban esztétikai élményként, de persze az ember lelkét is simogatja a tudat, hogy mindezt itthon forgatták. Utoljára sok évvel ezelőtt a Vándormadarak c. film adott hasonlót, de azt külföldön, külföldiek készítették – az pedig szokatlanul jó, hogy valamit itthon készüljön el profin, a világ többi részén is elvárt színvonalon.

Márpedig a Vad Magyarország ilyen. Ha jól tudom, jórészt német háttérrel, rendelésre és finanszírozással készült, márpedig őket nyilvánvalóan nem az győzi meg, hogy esetleg nekünk, magyaroknak az érzelmi háttér miatt már a középszerű is gyönyörűnek tűnne. Ez a film valóban megkapóan szép. Nem csupán a technikai háttér és a profizmus miatt. De akik ilyen és ehhez hasonló tájképeket képesek egy filmbe komponálni (sorozatosan), azoknak nyilvánvalóan lelke van ehhez a műfajhoz:

Fotó: Olma Frigyes

Vad Magyarország

Mert ez a film nem az öncélú technikai bravúrokról szól. A helyére került minden. Nem azért szép, mert meghökkentő képsorokat látunk a halat a vízből kitépő rétisasról. Hanem azért, mert a technikai bravúrral nem elégedtek meg a készítők. A kompozíció, a történet, a zene, … mind-mind egyszerre tudott fontos lenni.

No, ezért KELL megnézni. Márpedig ehhez sietni kell: jelenleg csupán az biztos, hogy április 27-ig (e hét szerda!), napi három vetítéssel az Urániában megnézhető. Ha van olyan, amit igazán szívből ajánlok mindenkinek, akkor ez az. Szánjátok rá az időt, sokáig emlékezetes lesz!

Tags: , ,



One Response to “Vad Magyarország”

  1. April 30th, 2011 at 4:39 pm

    zozocam says:

    Köszi ezeket a sorokat, a stáb nevében is!
    Remélem még sok ilyen élményt szerezhetünk mindenkinek!
    Üdv: Török Zoltán

Most szólj hozzá... :)