Képfényező blog » Blog Archive » Robert Doisneau

Képfényező blog | fotók, gondolatok…

Flower

Robert Doisneau

 

doisneau2.jpg

Talán elsőre fura, hogy kerül egy ilyen bejegyzés erre a blogra… úgyhogy elöljáróban írok pár mondatot arról, hogy miért került ő ide, utána pedig Robert Doisneau-ről pár szó, néhány kép, weboldalak, stb.

Ami biztos: a kedvenc fotográfusom, nagyon szeretem a munkáit, ahányszor belelapozok egy albumba, vagy ránézek a (menyasszonyomtól kapott) falinaptárra, újra és újra kedvet kapok én is a fényképezéshez.

Nehezen tudnám egy szóban megfogalmazni, mi az, ami annyire megfog a képeiben… de azt hiszem, az egyszerűsége, a hétköznapisága, az a szeretet és figyelem, ahogy a körülötte lévő embereket, világot nézte – ez teszi őt naggyá. Érdemes is így járni-kelni a világban. A mindennapi, természetes és ismerős részleteknek, történéseknek megörülni, a különleges, ritkán látható vagy elérhetetlen helyett azt keresni, ami a miénk, sajátunk, közel áll hozzánk.

Közel áll hozzám ez a gondolkodásmód, nyilván ezért is szeretem. Ennek köszönhető a sok közelkép, kifigyelt apró részlet az esküvői képeimen, az egyébként hétköznapi növényeket ábrázoló makrófelvétel, a körülöttem lévő város képei… jó dolog ezeket észrevenni, ezekben meglátni a szépet – sőt, szebbnek látni, mint amilyennek általában szoktuk.

Robert Doisneau: 1912-ben született Franciaországban, a XX. század elejének, közepének világszerte ismert fotósa (André Kertész és Henri Cartier-Bresson generációja). 1930-ban kezdett fényképezni, ’32-ben jelentek meg első képei az “Excelsior” c. lapban, ’34-től dolgozott hivatásos fotósként, először a Renault-nál.

Picasso and the loaves (1952)Ebben az időben, a ’30-as években jelentek meg és terjedtek el a Leica kicsi, könnyű és jól kezelhető gépei, és Doisneau-ék ezt kihasználva tudták a fényképezőgépet kivinni az emberek közé, feltűnés nélkül és gyorsan dolgozni.

Párizs élete, utcái, a város hétköznapjai kedvenc témái közé tartoztak, sok-sok szívet melengető életképe készült itt. Jóbarátja, és saját állítása szerint egyik kedvenc “modellje” volt Picasso – a fennmaradt képek szerint valóban egymásra találtak, mindketten humoruknál voltak… :)

Kiss by the Hôtel de Ville (1950)Legismertebb képe talán a “Le baiser de l’hôtel de ville (Kiss by the Hôtel de Ville)”. Készítésének körülményei 1950-ig nem voltak ismertek, ekkor egy francia pár beperelte a fotóst, hogy tudtuk nélkül fényképezte le őket. Így derült ki, hogy a képen nem a pert kezdő pár, hanem Françoise Bornet színésznő és akkori barátja, Jacques Carteaud látható, akiket Doisneau kért meg a kép elkészítésére, és fizetségül egy példányt kaptak is belőle. Ez az eredeti példány 155.000 €-ért kelt el egy 2005-ben egy árverésen…

Fallen Horse (1942)A Renault-gyárnak 1939-ig dolgozott, ekkor az leégett, Doisneau pedig szabadúszó reklám- és képeslap – fotósként folytatta. A háború alatt Párizsban élt, fotózott, ennek eredménye többek között az 1942-es “Fallen Horse” c. képe. Megintcsak kivételes pillanat, gyönyörű tónusvilág, és valahogy a nézőpont miatt máris ott érezzük magunkat, a tömeg részeként…

Ilyen kis méretben sokszor nehéz észrevenni a képeiben rejtőző humort… de nagyobban már látszik. Sok fotójára igaz, hogy első ránézésre még nem tűnik fel, mi is a lényeg… illetve elsőre sokszor csak a nagyon szép tónusvilág, remek szerkesztés, nézőpont, jól megfogott fények tűnnek fel.

Fox terrier on the Pont des Arts (1953)

Aztán érdemes kicsit közelebbről megnézni mondjuk a háttérben megbúvó szereplőket, a kirakatban lógó festmény témáját, vagy a dolgozó festő előtti vásznon alakuló alakot (nojó, ehhez súgok: egy női akton dolgozik éppen – de ekkorában sajnos nem látszik). :)

(A képekre kattintva lesznek azok nagyobbak is…)

 

Sidelong glance (1948)

 

Square du Vert-Galant (1950)

Barbarian prisoner and Callipygian Venus, Versailles (1966)

A számtalan remek képből itt csak egy párat mutattam, és amúgy egyáltalán… írtak már róla sokat, sokkal többet is az interneten. Végül tehát álljon itt néhány link, a további kíváncsiság kielégítése érdekében:

És minden linkajánlatnak örülök, ha valaki tud még jó oldalról, írjon! :)

Tags: ,



One Response to “Robert Doisneau”

  1. August 26th, 2011 at 11:29 am

    Képfényező blog » Blog Archive » Armelle & Balázs says:

    […] után oda jutottunk, hogy a feladat voltaképpen egyszerű: látta, hogy nekem is nagy kedvencem Robert Doisneau – no, valami olyasmit szeretnének, mint amit ő tudott… Ekkor vettem egy nagy […]

Most szólj hozzá... :)